OP. DR. SÜLEYMAN ŞAHİN
Genel Cerrahi Uzmanı
-Op.Dr.Süleyman ŞAHİN 10 Şubat 1963 yılında Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde doğdum. İlk ve orta öğrenimini Çay’da, Lise eğitimini ise Afyon Lisesinde tamamladım. 1980 Yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimine başlayıp 1986 yılında mezun oldum. Kastamonu Cide’de mecburi hizmet sonrasında, İzmir Askeri Hastanesinde Askerliğini tamamladım. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde ihtisas Eğitimi aldım. . Dr. Süleyman ŞAHİN, 1995 Yılından itibaren Afyon Çay Devlet Hastanesi, Yozgat Çekerek Devlet Hastanesi ve Afyon Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştım. Halen Afyon Özel Park Hastanesinin Genel Cerrahi Uzmanı ve Obezite Cerrahisi Uzmanı olarak çalışmaya devam ediyorum.
Genel Cerrahinin Uğraşı Alanları
ENDOSKOPİK İŞLEMLER
Üst Gastrointestinal Sistem endoskopisi (özefagus, mide, duodenum incelemesi) GASTROSKOPİ
Alt Gastrointestinal Sistem endoskopisi (Kalın bağırsak rektum incelenmesi) REKTOSKOPİ- KOLONOSKOPİ
Stent Uygulamaları
Yemek borusu on iki parmak bağırsağı, kalın bağırsak ve safra yollarında meydana gelen darlık ve tıkanmalarında stent uygulanarak yeniden geçiş sağlanabilmektedir. Darlıklarda buji dilatasyon- balon dilatasyon işlemleri
Yabancı Cisim Çıkarılması
Sindirim sistemine dahil olan yabancı cisimler (iğne , bilye , para...)
endoskopik yöntemlerle ameliyatsız çıkarılabilmektedir.
ERCP
ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjiopankreatografi) işlemi; safra yollarının ve pankreas kanalının görüntüleme işlemidir. Ayrıca safra kanalında tıkanmaya bağlı gelişen sarılığa yol açan taşın çıkartılması, safra kanal ağzının genişletilerek safra akışının sağlanması, karaciğer safra yolları ve pankreas gibi organların kötü huylu hastalıklarının tanısında kullanılan biyopsi alınması gibi bazı tedavilerinin de gerçekleştirilmesine olanak sağlar.
Endoskopik Mide Balonu Uygulaması- Mide Botoks Uygulamaları
Obezite ile mücadele diyet ve egzersiz yöntemleri ile başarılı olunamadığı taktirde, cerrahi ve mide balonu veya mide botoksu yöntemleri uygulanmaktadır. Vucut kitle indeksi(VKİ) 25-35 arasında olan obezite cerrahi endikasyomları dışında kalan hastalarımıza veya caeerahiden korkan hastalarımıza endoskopik veya yutulabilir mide balonu uygulamaları yapılmaktadır. Perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) Endoskopik yöntemle mideye beslenme tüpü yerleştirme işlemidir.
CERRAHİ MÜDAHALELER
SİNDİRİM SİTEMİ
Mide kanserleri , Midenin komplike ülserleri, kanamaları
İnce ve Kalın Bağırsak Kanserleri, tıkanmaları , delinmeleri
Karaciğer ve Pankreas hastalıkları (İyi huylu tümörler, Kistler, Karaciğer
Hemanjiomları ve kanserler)
Anal apseler
Hemoroid (Basur)
Çatlaklar (Anal Fissür)
Anal Fistül
ANAL BÖLGENİN İYİ HUYLU HASTALIKLARINDA LAZER CERRAHİSİ
Kesi olmaksızın basur (hemoroid ) ,
Anal fistül
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs ) ameliyatları
Anal fissür (çatlak)
LAPOROSKOPİK (KAPALI) CERRAHİ
Safra kesesi ve safra yolları cerrahisi
Kasık fıtıkları
Ameliyat fıtıkları,
Göbek fıtığı
Splenektomi
Apandisit,
Karaciğer kistleri,
Böbrek Üstü bezi tümörleri cerrahisi
Mide fıtığı ve Laporoskopik reflü cerrahisi
Obezite operasyonları Sleeve gasrektomi (Tüp mide) ve metobolik cerrahi
Kalın bağırsak kanserleri,
Mide kanserlerinin kapalı ameliyatları
Rektal pralopsusu
ENDOKRİN CERRAHİ
Tiroid kanserleri
Nodüler Guatr (tiroid bezinin büyümesi),
Toksik Guatr
Paratiroid bezi,
Sürrenal (böbrek üstü bezi) ve diğer endokrinolojik hastalıkların cerrahi
tedavisi.
MEME HASTALIKLARI
Meme Kanseri( Mastektomi Aksilla Disseksiyonu, Meme Koruyucu Cerrahi
Sentinel lenf nodu disseksiyonu)
Memede iyi huylu kitleler,
Meme İltihabı (mastit) ve Meme Apsesi tedavileri.
Fazla kilolar özellikle büyük stres altında yapılan diyetlere rağmen verilemeyen , verilse bile kısa zamanda geri alınan kilolar için OBEZİTE CERRAHİSİ iyi bir alternatif olmaktan daha çok son çare olarak görünmektedir. Güvenli ve deneyimli ellerde yapılacak obezite cerrahisi hastalarımıza uzun süreli kalıcı kilo verme sağlamaktadır. Kimlere OBEZİTE CERRAHİSİ yapıyoruz? VÜCUT KİTE ENDEKSİ (VKİ) 35 +Yandaş hastalık olanlar ve VKİ 40 üzerinde olanlara yapıyoruz. Vücut kitle endeksi nedir? VÜCUT KİTLE ENDEKSİ= vücut ağırlığı kg/ boyumuzun mt olarak karesi örneğin 130 kg ağırlığında 165 cm boyu olan insanın VKİ=130/1.65*1.65 = 47.75 kg/m yani bu insanın vücut kitle indeksi 47,75 olarak hesaplanmaktadır.
OBEZİTENİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR
1. Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
8. Kas- İskelet Sistemi Hastalıkları
9. karaciğe yağlanması
Obezitenin neden olduğu kanser türlerine örnek olarak yumurtalık kanseri,
kolon kanseri, mesane kanseri, pankreas kanseri, endometriyum kanseri ve mesane kanseri v.b. kanserlerin riskini artırdığı bilinmektedir.
Diz ve kalça osteoartriti yani kireçlenmesi ile obezite arasında ciddi bir ilişki vardır. Ağır yük taşımak zorunda kalan eklemler zamanla tahrip olmaktadır. Diz protezi vakalarını üçte birinin obezite hastalarına yapıldığı gerçeği bilinmektedir.
Karaciğer yağlanması ve zaman içinde gelişen siroz obez hastaları bekleyen en önemli tehlikelerdendir.
Kadınlarda obezitenin önemli bir kısırlık nedeni olduğu blinmektedir. Kısaca obezite hastanın ileri zamanlarda bir çok hayatı etkileyen hastalığı en önemli sebeblerindendir.
Obezite bir çok insanda önce insülin rezistansı, metabolik sendrom, tip 2 diyabete doğru giden hastalık zincirine neden olmaktadır. Kontrol edilemeyen diyabet tek başına bütün organları bozan tehlikeli bir hastalıktır.
Bütün bu risklerden kurtulmak için “Obezite kaderiniz olmasın, Yeni bir sayfa açın yeni bir hayata başlayın” diyoruz. Obezite ile mücadelede neler yapıyoruz? Hastanın Dahiliyeci ve endokrinologlar tarafından incelenemesi varsa medikal olarak bozuklukların düzeltilmesi düzgün uygulanabilir her hasta için özel olarak planlanan ve takip edilen diyet programları uyguluyoruz. Bunlarla sonuç alamadığımız hastalarda daha invazif yöntemlere geçiyoruz. MİDE BOTOKSU, MİDE BALONU, TÜPMİDE ve METABOLİK CERRAHİ işlemlerine başvuruyoruz.
Onkolojik (kanser) cerrahisi
laparoskopik (kapalı) cerrahi
Reflü cerrahisi (mide fıtığı)
Kapalı fıtık cerrahisi
Meme kanseri cerrahisi
Obezite ve metabolik cerrahi
Tiroid ve endokrin cerrahi
REFLÜ CERRAHİSİ
Reflü Hastalığı Nedir?
Reflü, mide içeriğinin herhangi bir zorlama olmaksızın geriye doğru, yani yemek borusuna kaçışına verilen isimdir. Asitli mide içeriği yemek borusunda özafajit yapmaktadır. Bu durum her zaman bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. Fakat kişide şikayet yaratacak kadar sıklıkta oluyorsa (haftada 2’den fazla) o zaman bir hastalıktan söz etmemiz mümkün olmaktadır.
Siz de Reflü Hastası Olabilir Misiniz?
· Midenizden göğüse yükselen yanma, ekşime varsa, veya
· Ağzınıza acı-ekşi su, yedikleriniz geliyorsa, veya
· Ses kısıklığı, farenjit, larenjit varsa, veya
· Öksürük – tedaviye dirençli astım sorununuz varsa, reflü hastası olma olasılığınız çok yüksektir.
Erişkinlerin %20’sini ilgilendiren bir hastalık ile karşı karşıya olduğumuz göz önünde bulundurulmalıdır.
“Eroziv” tipte ise yemek borusunda gözle görülür düzeyde yaralar (ülserler) meydana gelmektedir. Bu durumun derhal tedavi edilmesi gereklidir. Aksi takdirde daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabilir.
“Barrett” gelişmiş bir üçüncü tip reflü hastalığında ise, yemek borusunda asite maruz kalmış hücrelerin şekil değiştirmiş oldukları görülür. Hücrelerin kendi özgün şekillerini terk edip farklı bir hal almaları (yani Barrett gelişimi), istenmeyen bir durumdur ve yemek borusunda kanser gelişimi açısından riskin arttığını işaret edebilmektedir.
TANI
En önemli noktalardan biri hastanın şikayetlerinin hekim tarafından ayrıntılı olarak ele alınmasıdır. Bundan sonraki aşamalarda endoskopik incelemen önemli tanı yöntemidir. Cerrahi planlamak için pH-metri, impedans, manometri gibi özelleşmiş tetkiklerden biri veya bir kaçı uygulanarak tanı yoluna gidilir.
TEDAVİ
Reflü hastalığının tedavisinde sosyal tedbirlerden başlayan ve cerrahi girişime kadar değişen farklı seçenekler söz konusudur.
· Konservatif tedbirler: Yatak başının yükseltilmesi, reflüjenik olduğu bilinen yiyecek ve içeceklerden uzak durulması (portakal suyu, pizza, kolalı içecekler vb.), çok sıkı giysilerin tercih edilmemesi gibi mevcut pek çok tedbir, genellikle hafif düzeyde reflüsü olan hastalarda etkili olabilmektedir.
· İkinci seçenek ilaç tedavisidir. Halk arasında mide koruyucu olarak bilinen proton pompa inhibitörleri ilaçları asit salgılanmasını güçlü bir şekilde azaltarak şikayetlerin ortadan kaybolmasına neden olurlar. İlacın bırakılması yakınmaların yeniden ortaya çıkarak hastalığın nüks etmesine neden olur. Yani, ilaç tedavisi kesin bir tedavi yöntemi olmayıp, sadece kullanıldığı günlerde hastanın yakınmalarını ortadan kaldıran bir tedavi türüdür.
· Endoskopik tedaviler olarak bilinen girişim modelleri ise gerek Avrupa, gerekse de Amerika kıtasında kendisine sağlam bir yer edinememiştir. Çünkü tedavideki etkinlikleri henüz yeterince tatmin edici düzeye ulaşamamıştır.
· Reflü tedavisindeki en önemli seçeneklerden biri cerrahidir. Laparoskopik cerrahi ile önce hiatus açıklığı onarılıp midenin üst bölümü, yemek borusunun alt ucuna çepeçevre sarılmaktadır. Yani midenin üst kısmı mürekkep hokkası gibi olmakta, böylelikle reflünün önüne geçilmektedir. Ortalama 1 saat süren operasyon sonrası hasta 1 veya 2 gün hastanede kalmaktadır.
.
· Başarılı bir cerrahi tedavi, reflüye kesin çözüm getirir. İlaç tedavisi ise gerçek anlamda reflüyü önleyemez, sadece ilaç kullanıldığı sürece şikayetleri ortadan kaldırabilir. İlaç kesildikten sonra hastalık tekrarlamaktadır.
· Zaman içinde ilaçlara direnç gelişebilir. Yani ilaç alsanız da şikayetleriniz yeterince kontrol edilemeyebilir.